Anaokulu Seçme Rehberi

Anaokulu Seçme Rehberi

‘En iyi anaokulu evinize en yakın anaokuludur!’

Bu söylem, tüm anaokullarının temel kalite standartlarını (Güvenlik, sağlık, kaliteli eğitim, çocuğun temel ruhsal ihtiyaçlarını dikkate alma gibi)  sağladığı durumlarda gayet yerinde bir söylemdir.

Ne yazık ki işin gerçeği böyle değil. Ben, acı gerçekle 2015 yılında oğlum Ali için okul aramaya başladığımda yüzleşmiştim. İyi okul arayan ebeveynlerin sayısı iyi okulların  sayısından çok daha fazla. Özetle, çocuğumuz için iyi okulu bulmak epey emek istiyor. Hem de uzmanlık gerektiren bir emekten söz ediyorum. Ben hem uzman hem de anne olarak ne denli zorlandığımı biliyorum. Çocuk gelişimi ya da Psikoloji alanında uzman değilseniz, doğru okulu seçme konusunda desteğe ihtiyacınız olacaktır. Hele bir de bu işi ilk kez yapıyorsanız!…

Bu yazımda çocuğunuz için doğru okulu seçmenizi bir nebze olsun kolaylaştırmaya çalışacağım.  

Doğru anaokulunu seçmek için önce aşağıdaki soruları yanıtlayın:

A. Çocuğum anaokulu için hazır mı?
Cevabınız ‘Evet’ ise yola devam edin. Çocuğunuzun okula hazır olup olmadığından emin değilseniz bu konuda sizi yönlendirebilecek bir uzmanla görüşün. 

Bazen çocuğunuzun  hazır olmadığını bilirsiniz fakat içinde bulunduğunuz şartlar onun okula başlamasını gerektiriyor olabilir. Bu durumda, seçtiğiniz okulun çocuğunuzun psikolojik ve fizyolojik hazırlığını destekleyebilecek bir ekibinin olmasına özen gösterin. 

B. Önceliklerim neler?
Bazen önceliklerimizi kendimiz belirleyecek kadar şanslıyızdır. Bazen de hayat şartları önceliklerimizi belirler. Bundan bağımsız olarak, bir öncelik listemizin olması anaokulu tercihinde yolumuza ışık olacaktır. Öncelik listenizi, aşağıdaki maddeleri bir word belgesine kopyalayarak ve sizin için en önemli maddeleri başa alarak oluşturabilirsiniz. Olmazsa olmaz 3-4 maddeyi belirlediğinizde, okulla yapacağınız telefon görüşmesinde bu maddeleri karşılamayan okulları baştan eleme şansınız olur. 

C. Okul hakkında diğer ebeveynler neler diyor?
Bu önemlidir fakat her zaman aklınızda tutmanız gereken şey, sizin beklentilerinizle başka ailelerinkinin farklı olabileceğidir. 
Önceliklerinize en yakın okulları ziyaret edin ve kesinlikle okul kurucusu ile tanışın. Ziyaretinizde aşağıdaki soruları sorun. Her okul ziyaretinizde bu listeye yeni sorular ekleyebilir ya da bazı soruların sizin için önemli olmadığına karar verip, onları listeden çıkartabilirsiniz. 

Okul ziyaretlerinizde bu listenin çıktısını alıp okula dair notlarınızı soruların yanına yazabilirsiniz. Aksi halde gezdiğiniz okulların sayısı arttıkça, kafanız karışacaktır. 

1. Sınıflarda öğretmen başına düşen çocuk sayısı nedir?

Uluslararası standartlar 12 öğrenciye 1 öğretmenin uygun olduğunu iddia eder. Ben ise idealin 14 öğrenciye 2 öğretmen olduğunu düşünüyorum.

2. Öğretmenlerin eğitim durumları nedir?

Ülkemizde Eğitim Fakültelerinin dört yıllık Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümlerinden, farklı meslek yüksek okulların iki yıllık Çocuk Gelişimi Bölümlerinden ya da Liselerin Çocuk Gelişimi Bölümlerinden mezun kişiler okul öncesi öğretmenliği yapabiliyor. Öğrenmeniz gereken öğretmenlerin bu okullardan hangilerinden mezun olduklarıdır. Ülkemizde, Halk Eğitim Müdürülükleri tarafından verilen Çocuk Gelişimi Sertifikası alarak öğretmenlik yapanlar da mevcuttur. Hatta, herhangi bir diploma ya da mezuniyeti olmadan öğretmenliğe soyunanların sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. 

3. Öğretmenler kaç yıldır aynı okulda çalışıyor?

Öğretmenlerin bir kurumda uzun süreli çalışıyor olması, çoğu zaman mesleki tatminin göstergesidir. Mutlu öğğretmenler, mutlu eğitimin garantisi sayılırlar. 

4. Hangi eğitim modeli uygulanıyor?

Montessori, Reggio, Waldorf, Pikler… Bu liste uzar gider. Bu yaklaşımların bir çoğunun güçlü bilimsel alt yapıları da var. Bu konuda dikkat etmeniz gereken şey, okulun benimsediği yaklaşıma dair sertifikasyonunun geçerliliği. 

Ben, okul öncesi eğitiminin kültüre bağımlı olduğunu düşünenlerdenim. Bu sebeple, yurtdışında geliştirilmiş etkili eğitim modellerine dair okuduktan sonra kültürümüze hizmet eden eklektik ve milli bir modelin daha doğru olduğuna inanıyorum. Bu sebeple Mavi Kanguruda Kanguru Erken Çocukluk Eğitim Modelini uyguluyoruz. 

5. Hangi branş dersleri veriliyor? Ücretleri nedir?

6. Hizmet içi eğitim programı uygulanıyor mu?

Okul, sadece çocukların değil, yetişkinlerin de öğrenmeye devam ettiği bir kurum olmalıdır. Öğretmenler yılın başında bir sınıfla eşleştirilip tek başına bırakılmamalıdır. Sürekli eğitim ile desteklenmelidir. 

7. Problemle karşılaştıklarında nasıl çözüyorlar?

Okul öncesi eğitimde problem sıkça yaşanır. Önemli olan, okulun bu problemlerle nasıl başa çıktığıdır. Arkadaşını ısıran çocuğa ya da altına kaçıran çocuğa nasıl yaklaştıkları önemlidir. 

8. Diğer okullardan farkları nedir?

Okulun kendini nasıl tanımladığı ve diğer okullara göre nerede konumlandırdığı çok önemlidir. 

9. Çocuğumun okula adaptasyonu için ne tür çalışmalar yapılacak?

Her bir çocuğun okula verdiği tepki kendine hastır. Çocuğun okula uyumlanma süreci, birebir ele alınıp uzmanlar tarafından düzenlenmelidir. Çocuğun uyumlanma sürecindeki ihtiyaçlarını göz ardı edip, ‘Ağlar, ağlar’ alışır diyen okullardan uzak durun. 

10. Mekân, çocuk güvenliği açısından kontrol edildi mi?

Çocuğumuzun vücut bütünlüğü her şeyden önemlidir. Özgürce eğlenerek öğrendiği bir ortamda bolca hareket edeceği için bolca düşecektir. Önemli olan düştüğünde ciddi zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alınmış olmasıdır. 

Özellikle İstanbul gibi deprem riski yüksek bölgelerde yaşayan ailelerin, okulun deprem dayanıklılığını da sorgulamaları gerekiyor. 

11. Çalışma saatleri esnek mi?

12. Servis hizmeti var mı?

13. Servis personeli güvenlik ve çocuk psikolojisi konularında yetkin mi?

Bu konuda yayımlanan haber için linki tıklayınız. https://youtu.be/hOu1xvwZuOY 

14. Çocuğumun günlük programı nasıl olacak?

15. Çocuğum kendini iyi hissetmediğinde ne yapıyorsunuz?

16. Okul dönemi boyunca ailelerin katılımına yönelik neler yapılıyor?

17. Çocuğumla ilgili gelişmelerden nasıl haberdar edileceğim?

18. Çocuğum ne yiyecek?

19. Çocuğumun tuvalet ihtiyacında ona kim destek verecek?

20. Okul Milli Eğitim Bakanlığına mı yoksa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına mı bağlı?

21. Kaç yaş arası çocuklara hizmet veriyor?

22. Ailelere yönelik seminerler yapıyor musunuz?

23. Çocukların sınıflara dağılımı neye göre yapılıyor?

24. Öğretmenlerin kaçı tam zamanlı olarak çalışıyor?

25. Okulda Psikolog var mı? Lisans mezunu mu yoksa yüksek lisansını tamamlamış mı? Tam zamanlı mı çalışıyor?

26. Okul dışı gezileri yapıyor musunuz?

27. Okulda ekran (televizyon, tablet vs.) var mı? Kullanım amaçları nedir?

28. Çocukların uyumaları konusundaki politikanız nedir?

29. Okulda yemeği ve temizliği yapan ayrı personel var mı?

30. Okulun yangın çıkışı var mı?

Soruların hepsine sizi memnun edecek cevapları verecek bir okul bulmanız zor olabilir. Bu listeyi kendi önceliklerinize göre yeniden sıralayarak, öncelik verdiğiniz hususlarda uygun cevaplar veren okulları düşünebilirsiniz. Sadece cevaplar da yetmez, belirtilen konulardaki pratikleri okula devam eden ebeveynlerin sosyal medya hesaplarından iletişim kurarak sorgulayabilirsiniz. 
Okul ziyaretlerinizde, okulun sizde oluşturduğu hisse de dikkat edin. Karar vermeden önce kesinlikle çocuğunuzu da okula götürün ve onun nasıl hissettiğine de önem verin.
İyi bir başlangıç dileriz.