Kanguru Müfredat: Deprem Eğitimi

Çocuklar bilmedikleri şeylerden korkarlar. Deprem, başlı başına korkutucu bir doğa olayı. Üstüne bir de çocukların bu konudaki eksik bilgileri eklenince, depremler çocukların hayatlarını kökten sarsabilir. Bu sebeple deprem hakkında bilgi sahibi olmak, deprem anında ve sonrasında neler yapması gerektiğini bilmek çocuklar ve biz yetişkinler için çok yönlü fayda sağlar. Bilmek hem fiziksel zararlar hem de psikolojik zararlardan korunmayı sağlar.

Deprem bölgesinde yaşayan insanlar için, deprem eğitiminin mümkün olan en erken dönemde verilmesi gerekir. Bu sebeple ‘deprem’ Kanguru Müfredatın bir parçası haline getirilmiştir ve 3-6 yaş arasındaki çocuklar depreme hem fiziksel hem de ruhsal olarak hazırlanırlar.

Deprem müfredatı çocukların depreme fiziksel ve psikolojik olarak hazırlanmasını hedefler. Ana oturumlar birbirini takip eden günlerde uygulanmalıdır. Devam oturumları ise, sınıfın ihtiyaçlarına göre haftalık periyotlarla sunulmalıdır. Özellikle ‘KAPAN, KÜÇÜL, KAVRA’ ve Tahliye çalışmaları mümkün olduğunca sık tekrarlanmalı ve çocuklar için kolay bir deneyim haline getirilmelidir.

Uygulama Kurallar:

  1. Bu eğitim 3-8 yaş grubu çocuklar için hazırlanmıştır. Her çocuğun kendi deprem hikayesine göre çocukların tepkilerinin farklı olabileceği dikkate alınmalıdır.
  2. Gruplar maksimum 8 kişi olmalıdır.
  3. Uygulama esnasında bir çocuk kaygı-korku belirtisi gösterirse program ertelenebilir ya da içerikteki duygusal sağaltım öne alınabilir. İlgili çocuğun kendini rahat hissetmesi halinde programa devam edilir. Şayet ilgili çocuk zorlanmaya devam ediyorsa, o günlük akışa devam edilmez. Ertesi günkü akış, eksikler de işlenecek şekilde uyarlanır. Zorluk yaşayan çocuk, uygulama sonrası öğretmeni ile ya da okul psikoloğu ile birebir oyun oynar.
  4. Kurumunuzda bu eğitimi verecek olan ekip bir whatsupp grup üzerinden ve her oturumdan sonra bir araya gelerek sürekli irtibat halinde kalmalıdır. Bu oturumlar, çocukların duygusal tepkilerinin değerlendirildiği oturumlardan farklıdır. Bu oturumların amacı, ekibin, eğitim sürecinden kaynaklı deneyimlediği duygusal zorlukların paylaşılmasıdır.