Sevdikleri Yerlerden ve Etkinliklerden Ayrılmakta Zorlanan Çocuklar

Sevdikleri Yerlerden ve Etkinliklerden Ayrılmakta Zorlanan Çocuklar

Mavi Kanguru çocuğunuzun biyolojik, psikolojik, sosyal, duygusal ve dil gelişimini desteklemeye yönelik hazırlanmış bir oyun alanıdır.

Oyun alanındaki oyuncaklarımız çocukların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak seçilmiştir. Bu sebeple çocuklar Mavi Kanguru’da oyun oynamaktan çok keyif alıyor. Bu yüzden Mavi Kanguru’dan çıkma zamanı geldiğinde bundan pek de hoşnut olmayabiliyorlar. Zaman zaman çocuklarımızın Mavi Kanguru’da daha fazla kalmak için ebeveynlerine biraz zorluk yaşattıklarını görüyoruz.

Çocuklarımız Mavi Kanguru’dan çıkarken neden ağlıyorlar?

Biz yetişkinler duygularımızı sosyal olarak kabul edilebilir yollarla ifade etmeyi öğrenmiş olduğumuz için, engellendiğimiz durumlarda kendimizi yerden yere atıp ağlamıyoruz. Oysa çocukların bu beceriyi edinmeleri zaman alır. Özetle duygu kontrolü yaşla gelişen bir beceridir. Genel olarak çocukların duygu kontrolü gelişmiş olmadığı için sevdikleri ortamlardan ayrılırken kendilerini bu ayrılık için hazır hissetmiyorlarsa sorun yaşarlar.

Ayrıca çocukların zihinsel işlevleri yetişkinlerden biraz daha yavaş işler. Keyif aldıkları şeylerle ilgileniyorken ‘birden’ gitmek zorunda oldukları gerçeğiyle yüzleştiklerinde bu durumu sindirmek için zamana ihtiyaç duyarlar.

Ama ben Mavi Kanguru’ya gelmeden önce çocuğuma sadece 1 saat kalabileceğini söylemiştim?!

Çocuklarda zaman kavramı da yaşla birlikte gelişir. ‘1 saat kalacaksın’ cümlesinin bize ifade ettiği mana ile çocuklara ifade ettiği mana çoğu zaman aynı değildir. Çünkü onlar soyut kavramlarla düşünme becerileri konusunda yetişkinlerden faklıdırlar.

Çocuğumun Mavi Kanguru’dan ayrılırken zoruk çıkartmaması için neler yapabilirim?

Çocuğunuzun Mavi Kanguru’dan ayrılırken zorluk çıkartmaması için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz.

  • Mavi Kanguru’ya gelmeden önce:
    • Çocuğunuza Mavi Kanguru’ya gideceğinizi söyleyin.
    • Mavi Kanguru’da hangi etkinliklere katılacağını anlatın.
    • İçeride ne kadar kalacağınızı ona söyleyin. Belirttiğiniz süreyi anlamasa da sınırlı bir süre kalabileceğini anlayacaktır. Süreyi anlayabilmesi için kurmalı saat kullanabilirsiniz. Böylece soyut olan zamanı somutlaştırmış olursunuz.
  • Mavi Kanguru’ya geldiğinizde:
    • Mavi Kanguru ekibi sizin için çıkış zamanını kolaylaştırmak adına bir ‘Çocukla Sözleşme’ hazırladı. Bu sözleşmede çocuğunuzun Mavi Kanguru’da uyması gereken kurallar yazılıdır. Talebiniz halinde personelimiz bu sözleşmeyi çocuğunuza okuyup ondan imza/parmak baskısı almaktan büyük keyif duyar. Bu sözleşme bazı çocuklarda Mavi Kanguru’dan ayrılma konusunda çok etkili bir baş etme aracı olabilmektedir. Personelimiz ayrıca çocuğunuza kurmalı saatimizle Mavi Kanguru’da ne kadar kalabileceğini gösterecektir.
  • Mavi Kanguru’dan çıkarken:
    • Çocuğunuzun çıkış zamanına 5 dakika kala SMS ile bilgilendirileceksiniz. Mesajı aldığınızda çocuğunuza çıkma zamanının yaklaştığı bilgisini verebilirsiniz.
    • Her şeye rağmen çocuğunuz Mavi Kanguru’dan ayrılırken mutsuz oluyorsa onun bu duygusunu anladığınızı ona gösterin/bildirin.
      • İşte küçük bir örnek;

Mavi Kanguru’ya gelmeden önce:

  • Aliciğim, şimdi seninle Mavi Kanguru’ya gidiyoruz. Sen orada istediğin oyuncaklarla birçok şekilde oynayabilirsin. Orada bir saat kalacağız. Süren bittiğinde ben sana haber veririm. Sonra çıkıp evimize/gezmeye/alışverişe (vb.) gideceğiz. Hadi bakalım, gidiyoruz!

Mavi Kanguru’ya girmeden önce:

  • Aliciğim, Mavi Kanguru’ya geldik. İçeride tam 1 saat oyun oynayabilirsin (parmaklarınızla ya da kurmalı saatle gösterebilirsiniz). Süren bitmeden ben sana gitme zamanının yaklaştığını haber veririm. Sen kendini hazırlamış olursun.

Mavi Kanguru’dan ayrılma zamanı yaklaştığında:

  • Tatlım! Oyununun bitmesine 5 dakika kaldı. (Parmaklarınızla ya da kurmalı saatle gösterip) İşte tam bu kadar kaldı. Sonra çıkacağız.

Mavi Kanguru’dan çıkarken ağlarsa ya da üzülürse:

  • ‘Bunda ağlayacak bir şey yok, yine geliriz!’ demeyin. Bunun yerine, ‘Sen burada oyun oynamayı çok sevdin, çıkmak pek hoşuna gitmedi. Buradan gideceğimiz için üzgünsün. Daha fazla kalmayı dilerdin.’ deyin. Böylece onu anladığınızı bilecek ve biraz olsun rahatlayacaktır.
  • Eğer tekrar gelmek niyetindeyseniz bunu onunla paylaşın, ‘Şimdi gideceğiz ama … günü tekrar geleceğiz. Tam bu kadar gün sonra yine geleceğiz (Parmaklardan yardım almaya devam).

Not: Bu konuşmaların ebeveynlerin diline yer etmesi zaman alıyor, endişelenmeyin.  Ekibimiz size yardımcı olmaktan memnuniyet duyacaktır.

Söylediklerinizi yaptım fakat miniğim Mavi Kanguru’dan ayrılırken hala sorun çıkartıyor?!

Ailelerde kuralların nasıl koyulacağı ve uygulanacağı konusunda bazen karışıklıklar olabiliyor. Bu karışık mesajları alan çocukların istekleri konusunda ısrarcı olmaları beklenen bir durumdur. Mesajlarımızın tutarlılığı ve sürekliliği konusunda biraz daha çalışmamız gerekiyor olabilir.

Çocuğum Mavi Kanguru’dan çıkarken ısrarla bir şeyi alıp eve götürmek istiyor. Ne yapmalıyım?

Bu durum bazen bir alışkanlığın bazen de ayrılırken yaşanan duygu ile baş etme mekanizmasının göstergesidir. Burada da yukarıdaki uygulama basamakları takip edilebilir.

Kuralları Mavi Kanguru’ya gelmeden önce bildirmeniz gerekir. Yukarıdaki gibi net ve empatik bir şekilde ifade edilen kurala çoğu çocuk uyar. Uymadığı takdirde uzmanlaımız sizinle konuşmaktan mutluluk duyarlar.